Ελληνικές Ποικιλίες Ελιάς

Ελληνικές Ποικιλίες Ελιάς

Παρά την πληθώρα από ελαιώνες που έχουν διασκορπιστεί πλέον σε όλο τον κόσμο, τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο ημισφαίριο, τα περισσότερα ελαιόλαδα εξακολουθούν να προέρχονται από τη Μεσόγειο. Η περίπλοκη φύση της ελιάς είναι εμφανής στις πολλές ποικιλίες ελιών που υπάρχουν. Ενώ το χρώμα, το μέγεθος και η σύνθεση μπορούν να κατευθύνονται προς μια ορισμένη ποικιλία, η ωριμότητα της ελιάς παίζει σημαντικό ρόλο καθώς επηρεάζει τόσο την γεύση όσο και το παραγόμενο λάδι. Επιπλέον, μερικές ελιές είναι κατάλληλες μόνο προς βρώση και άλλες είναι κατάλληλες μόνο για την παραγωγή ελαιόλαδου.

Ποικιλίες Ελιάς για Ελαιόλαδο

Kορωνέϊκη

Η “βασίλισσα” από τις ελιές, παράγει ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας, χαμηλής οξύτητας και με γεμάτο σώμα. Η Κορωνέϊκη ποικιλία ελιάς, διαλέγεται όταν είναι ακόμα πράσινη, έχει βραβευθεί πολλές φορές για το ισχυρό αρωματικό του λάδι, ιδανικό για να το απολαύσετε ωμό, στη φυσική του κατάσταση ή να το προσθέσετε στο τέλος του μαγειρέματος. Αυτό το είδος ελιάς δίνει περίπου 6 έως 7 λίτρα από το καλύτερο ελαιόλαδο που έχει χρώμα χρυσό-πράσινο και είναι εξαιρετικά φημισμένο για τη φρουτώδη και φρέσκια γεύση του. Η Κορωνέικη ελιά παρουσιάζεται κυρίως στη νότια Πελοπόννησο και σε ορισμένες περιοχές της Κρήτης. Το ΠΟΠ Καλαμάτας είναι ένα από τα καλύτερα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που προέρχεται από την Κορωνέϊκη ποικιλία.

Αθηνολιά

Η Αθηνολιά είναι μια ποικιλία ελιάς που ωριμάζει αργά και συλλέγονται από τα τέλη Δεκεμβρίου μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου. Ο καρπός της έχει σχήμα ωοειδές μεσαίου μεγέθους, με βάρος από 2,2 έως 2,9 γραμμάρια και μήκος που μπορεί να κυμαίνεται από 7,5 έως 25 χιλιοστά. Όταν οι ποικιλίες Αθηνολιάς και Κορωνέϊκης ελιάς αναμιγνύονται παράγουν ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με γεμάτο σώμα και με ισορροπημένη και ιδιαίτερη φρουτώδη γεύση.

Μανάκι

Το Μανάκι είναι μια άλλη ποικιλία ελιάς που ωριμάζει αργά. Αυτή η ποικιλία ελιάς ευδοκιμεί σε πολύ μεγάλα υψόμετρα. Η περίοδος συγκομιδής είναι από τα τέλη Οκτωβρίου έως τις αρχές Ιανουαρίου. Ο καρπός έχει ωοειδές σχήμα και είναι σχετικά μικρός. Η γεύση του ελαιολάδου που προέρχεται από αυτό τον καρπό είναι πιο απαλή και το άρωμά του θυμίζει ώριμα φρούτα όπως μήλο και ντομάτες.

Επιτραπέζιες Ελιές

Ελιές Καλαμάτας

Οι ελιές Καλαμάτας έχουν πάρει το όνομά τους από την πόλη της Καλαμάτας στη Μεσσηνία, στη νότια Ελλάδα αλλά καλλιεργούνται επίσης και στην κοντινή περιοχή της Λακωνίας. Έχουν σχήμα αμυγδάλου, με πλούσιο σκούρο μωβ χρώμα, με απαλή και γεμάτη σάρκα και συλλέγονται με το χέρι μόνο όταν είναι πλήρως ώριμες για να προστατεύσουν το ευαίσθητο δέρμα τους από τους μώλωπες. Είναι μαριναρισμένες σε άλμη αλατιού και βυθισμένες σε ελαιόλαδο και ξύδι κρασιού για να αποκτήσουν μια χαρακτηριστική ελαφριά φρουτώδη γεύση και γλυκύτητα. Αυτές οι ελιές προστατεύονται από το Ευρωπαϊκό σχέδιο Προστατευόμενης Γεωγραφικής Θέσης.

Πράσινες Ελιές

Οι πράσινες ελιές προέρχονται από την ποικιλία της Χονδρολιάς στη Χαλκιδική, μια περιοχή στη Βόρεια Ελλάδα. Αποτελούνται από καρπούς μεγάλου μεγέθους, λαμπερό πράσινο-κίτρινο χρώμα και ελαφρώς πικρή γεύση ενώ δεν έχουν πρασινάδα. Η συγκομιδή τους γίνεται χειρωνακτικά μεταξύ της 15ης Σεπτεμβρίου και της 15ης Οκτωβρίου και, αφού αφαιρεθούν τα κουκούτσια τους, επαναξιολογούνται σε μεγάλες δεξαμενές, έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται μόνο οι καλύτεροι καρποί.

Μαύρες Ελιές

Είναι ένα τυπικό είδος ελληνικής ελιάς που έχει αφεθεί να ωριμάσει πλήρως πάνω στο δέντρο πριν από τη συγκομιδή. Το μαύρο χρώμα τους είναι αποτέλεσμα της φυσικής ωρίμανσης – χωρίς τεχνητή προσθήκη. Το ξεχωριστό χαρακτηριστικό είναι η έλλειψη χημικών σκευασμάτων στη διαδικασία ξεπικρίσματος. Το χρώμα τους κυμαίνεται από κόκκινο-βιολετί-μαύρο έως μωβ και βαθύ μαύρο και η γεύση τους είναι σαρκώδης και ελαφρώς φρουτώδης.