Kλινική Mελέτη Έξτρα Παρθένου Ελαιολάδου & εκχυλίσματος ρίγανης

Με επιτυχία η ΑΓΡΟΒΙΜ Α.Ε. ολοκλήρωσε ερευνητικό έργο μεταφοράς τεχνογνωσίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για την αξιολόγηση της ευεργετικής δράσης πρόσθεσης εκχυλίσματος αρωματικών φυτών στο ΙΛΙΑΔΑ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Το έργο αποσκοπεί στη δημιουργία νέων κωδικών μειγμάτων ελαιόλαδου και “αιθέριων ελαίων γηγενών αρωματικών φυτών (condiments)”, ως προϊόντα προστιθέμενης αξίας με στοχευόμενη υγειο-προστατευτική δράση.

Η μελέτη διενεργήθηκε in-vivo σε επιλεγμένα άλογα αγώνων όπου στο καθημερινό σιτηρέσιο προστέθηκε πειραματική δοσολογία ελαιόλαδου με εκχύλισμα οριγανελαίου.  Η αγωνιστική επίδοση των ίππων αξιολογήθηκε πριν και μετά την αλλαγή τροφής, καθώς και η κλινική τους εικόνα μέσω εξέτασης από ιππίατρο και αναλύσεις ούρων και αίματος (αιματολογικός και βιοχημικός έλεγχος).

Οι εξετάσεις έγιναν σε 3 διαφορετικούς αναλυτές για επικύρωση αποτελεσμάτων. Από τις αιματολογικές εξετάσεις και αξιολόγηση περίπου 1000 παραμέτρων συνολικά σε συνεργασία με ειδικό αναλυτή αποδεικνύεται ότι στην πλειονότητα ίππων υπήρξε άνοδος στον αιματοκρίτη (HT), σχεδόν σε όλα τα άλογα μειώθηκε η αλκαλική φωσφαταση (SAP) δείκτης καλής ηπατικής λειτουργιάς και η τρανσαμινάση γGT δείκτης καλής λειτουργίας ήπατος χολής και έντερου. Δεν επηρεάστηκαν οι τιμές της φωσφορικής κρεάτινηs (CK) ούτε των τριγλυκεριδιων, ενώ οι τιμές του SAA αρχικά αυξηθήκαν υποδηλούντες θετική αντίδραση του οργανισμού.

Η κλινική εξέταση των ίππων έδειξε έλλειψη χωλότητας σε όλο το χρονικό διάστημα του πειράματος, βελτίωση της όψης του τριχώματος, καλή θρεπτική κατάσταση και ευεξία των ίππων, καθώς επέδειξαν ομαλή λειτουργία όλων των συστημάτων, εξαιρετική λειτουργία του εντερικού αυλού και κυρίως είχαν καλή κίνηση και αγωνιστική εμφάνιση.

Λαμβάνοντας υπόψη τις εργαστηριακές εξετάσεις και την γενικότερη κλινική εικόνα των ίππων, συμπεραίνεται πως η προσθήκη του μείγματος οριγανελαίου και έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στην καθημερινή τους διατροφή δίνει ενθαρρυντικά στοιχεία για την ανάπτυξη τροφοθρεπτικών προϊόντων για ίππους και ζώα συντροφιάς, καθώς και για ανθρώπους.